NA DANAŠNJI DAN … 18. AVGUSTA


0

Leta 1450se je rodil pomembni hrvaški renesančni pesnik Marko Marulič, ki je med drugim izdal pesnitev Judita. Delo je bilo natisnjeno leta 1521 in je prva hrvaška tiskana knjiga sploh.

Leta 1587
se je rodil prvi otrok angleških priseljencev v novem svetu – Ameriki, Virginia Dare.

Leta 1750
se je v Lignanu rodil italijanski skladatelj in dirigent Antonio Salieri. Bil je Beethovnov, Schubertov in Lisztov učitelj ter Mozartov tekmec.

Leta 1812
je evropska armada, potem ko je 22. junija 1812 prekoračila rusko mejo, hitro prodirala proti Moskvi. Z zmago pri Smolensku in mesec dni kasneje pri Borodinu je brez večjih težav zasedla Moskvo. V armadi so bile čete iz držav renske zveze, glavni del armade pa je vodil sam Napoleon.

Leta 1830
se je v Schonbergu rodil cesar Franc Jožef I., tri leta po njegovi smrti, 21. novembra 1916 na Dunaju, pa je habsburško cesarstvo razpadlo. Franc Jožef I. je uradno zavladal 2. decembra 1948. To se je zgodilo potem, ko Ferdinand I. Habsburški zaradi božjastnih napadov ni bil zmožen opravljati svoje dolžnosti. Nedotakljivo pravico vladanja so spremenili leta 1848. V času vladanja Franca Jožefa I. je bila habsburška monarhija izrinjena iz Nemčije, v vojnah z Italijo, Francijo in Prusijo pa je izgubila Benečijo in Lombardijo. Po berlinskem kongresu leta 1878 je okupirala Bosno in Hercegovino, anektirala pa leta 1980. Franc Jožef I. je vladal do svoje smrti leta 1916.

Leta 1850
je v Parizu umrl francoski pisatelj Honore de Balzac. S svojimi deli je postavil temelje evropskemu realističnemu romanu in noveli. Pripovedno delo je združil v cikel Človeška komedija, kjer je z izredno močjo opazovalca in ustvarjalca upodabljal družbo svoje dobe. Rodil se je 20. maja 1799 v Toursu.

Leta 1896
si je Francija priključila Madagaskar, leta 1946 je postal čezmorsko ozemlje, neodvisen pa je postal šele 26. junija 1960.

Leta 1905
se je v Žagi na Tolminskem ob Soči rodil slovenski pisatelj Oskar Hudales. Pisal je gledališke kritike, literarne ocene in razprave, mnogo je prevajal in pisal šolske učbenike, najpomembnejše pa je bilo njegovo literarno ustvarjanje.

Leta 1933
se je v Parizu rodil filmski režiser in scenarist poljskega rodu Roman Polanski. Proslavil se je s filmi Rosemaryjin otrok, Ples vampirjev in Pirati.

Leta 1942
je umrl Jože Lacko, ki je bil borec za delavske in kmečke pravice, v ptujskem okraju je uspešno vodil boj proti okupatorju. Spomladi leta 1942 je s člani ptujskega okrožnega komiteja ustanovil slovenskogoriško partizansko četo, ki se je imenovala Lackova četa.

Leta 1966
so se na Kitajskem pojavile prve rdeče brigade, skupine mladih revolucionarjev, ki so delovali in se borili proti upravi in inteligenci. Včasih so delovali celo mimo navodil partijske centrale. Delovali so v šolah, univerzah, tovarnah in ljudskih komunah.

Leta 1998
je tedanji ameriški predsednik Bill Clinton javno priznal, da je imel “neprimerne odnose” s praktikantko v Beli hiši, Moniko Levinski.


Like it? Share with your friends!

0
Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja