19. avgusta – Rodil se je Bill Clinton


0

Leta 14 n. š. je umrl Avgust, prvi rimski cesar, prvotno imenovan Gaj Oktavij. Podpiral je umetnost in znanost, zato velja čas njegovega vladanja za zlato dobo rimskega cesarstva.

Leta 1662
je umrl znameniti francoski matematik in filozof Blaise Pascal. Na matematičnem področju so pomembne njegove raziskave verjetnostnega računa.

Leta 1646
se je rodil John Flemsteed, ki je prvi opravljal službo kraljevega astronoma, postal pa je tudi direktor svetovno znanega greenwiškega observatorija.

Leta 1691
se je med avstrijsko in turško vojsko vnela bitka pri Slankamenu v Sremu, v kateri so bili Turki strahovito poraženi.

Leta 1819
je umrl znameniti angleški inženir James Watt. Leta 1765 je izdelal prvi uporabni parni stroj z veliko zmogljivostjo. Ta izum pojmujemo kot začetek tehnične revolucije.

Leta 1871
se je v Daitonu rodil letalski pionir Orville Wright. 17. 12. 1903 je skupaj z bratom Wilburom, ameriškim izumiteljem, opravil prvi polet z motornim letalom.Polet je trajal 12 sekund in 50 metrov. Umrl je 30. januarja 1948.

Leta 1881
se je rodil največji romunski skladatelj George Enescu, ki sodi med najodličnejše skladatelje novejše dobe.

Leta 1883
se je v Saumurju rodila Gabrielle Bonheur Chanel ali Coco Chanel – francoska modna kreatorka. Zaslovela je s kreacijo male črne obleke in številnimi inovacijami, uvedla je ogromne črne pentlje, pozlačene gumbe, torbice s pozlačeninimi verižicami in parfum Chanel številka 5. Njen kostim je simbol tradicionalne elegance. Umrla je 10. januarja 1971 v Parizu.

Leta 1915
se je rodil slovenski slikar Vladimir Lamut.

Leta 1929
je v Benetkah umrl ustanovitelj in vodja ruskega baleta Sergej Djagilev. Rodil se je 31. marca 1871 v Novgorodu. Dolga leta je deloval tudi v Parizu in Monte Carlu.

Leta 1936
je umrl španski pesnik Federico Garcia Lorca. Rodil se je 5. 6. 1898 v Fuente Vaqueros. Je ključna osebnost španske pesniške generacije 1927. Proslavil se je z deli Ciganski romancero, Pesnik v New Yorku, Krvava svatba in Dom Bernarde Albe.

Leta 1944
se je v Parizu po ukazu državnega sveta odporniškega gibanja začela splošna vstaja Parižanov proti nemškim okupatorjem.

Leta 1946
se je rodil pravnik, politik – demokrat William Bill Jefferson Clinton. Na volitvah 3. novembra 1992 je volivce prepričal s svojo politiko “ljudje na prvem mestu” in dobil 43 % oddanih glasov in tako premagal dotedanjega predsednika ZDA Georgea Busha in neodvisnega kandidata Rossa Perota. Štiri leta pozneje je bil znova izvoljen. Svoje predsedovanje je končal leta 2000.

Leta 1972
je umrl francoski pisatelj Jules Romains, ki velja za utemeljitelja unanimističnega literarnega gibanja. Njegovo najbolj znano delo je roman Ljudje dobre volje.

Leta 1994
je umrl ameriški kemik Carl Linus Pauling. Bile predsednik ameriškega kemijskega združenja in podpredsednik združenja znanstvenih delavcev. Odkril je spiralasto zgradbo beljakov. Leta 1954 je prejel Nobelovo nagrado za kemijo.


Like it? Share with your friends!

0
Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja