8. december: Chapman je ustrelil Johna Lennona


Leta 1980 so v New Yorku ustrelili pevca in dušo skupine The Beatles Johna Lennona.

Britanski pevec, kitarist in skladatelj je skupino The Beatles zapustil in nadaljeval samostojno kariero, deloma skupaj s soprogo Yoko Ono. Najbolj znane so njegove skladbe Power to the People, Imagine in Stand by Me. Leta 1940 rojenega pevca je ubil Mark David Chapman.


Drugi dogodki na današnji dan …

65 pr. n. št. se je rodil pesnik Horacij (Quintus Horatius Flaccus). Velja za utemeljitelja rimskega klasicizma. Njegovo pesniško delo je nastajalo 30 let. V prvem ustvarjalnem obdobju je nastala knjiga Sermones, v zreli dobi je pisal ode, zlasti Carmino, v njegovem zadnjem ustvarjalnem obdobju pa sta nastali še knjigi Epistul in Ars poetica. Umrl je 27. februarja leta 8 pred našim štetjem.

Leta 899 je umrl karantanski vojvoda Arnulf.

Leta 1542 se je rodila škotska kraljica Mary.

Leta 1626 se je rodila švedska kraljica Christina.

Leta 1910 se je na Drenovcu v Beli krajini rodil slovenski pisatelj Bogo Flander – Klusov Joža. Leta 1942 je odšel v Poljansko četo, od pomladi 1943 pa je bil borec Cankarjeve brigade. Ob napadu na ustaško postojanko Bosiljevo je bil smrtno ranjen. Pesmi je pisal že pred vojno, kot partizan pa je začel pisati prozo in je najplodovitejši partizanski pisatelj.

Pisal je lirsko občutene in psihološko utemeljene črtice o življenju borcev in trpljenju ljudi (Poljanska četa gre v napad, zbirka črtic Iz dni Cankarjeve brigade, Gorenjski junaki). Njegova najboljša zbirka črtic je Blegoš, ki se je izgubila, ohranili sta se le črtici Oče in sin in Izdajalec Tomaž.

Leta 1917 je britanski general Allenby zmagoslavno vkorakal v osvobojeni Jeruzalem, potem ko je bil od leta 1915 ta pod turško oblastjo. Britanski general je bil na čelu prve krščanske vojske po času križarjev. Od leta 1922 do 1948 je bil tu sedež britanskega mandata nad Palestino, dokler mesta leta 1948 niso razdelili, 1967 pa ga je med šestdnevno vojno osvojil Izrael.

Leta 1923 so Združene države Amerike in Nemčija sklenile pogodbo o prijateljstvu.

Leta 1925 je izšla Hitlerjeva knjiga Moj boj (Mein Kampf).

Leta 1931 se je rodil Stane Urek, legendarni radijec, ki je bil najpomembnejši zagovornik množičnega udejstvovanja v športu pri nas. Nepozabna so jutra, v katerih je na Prvem programu Radia Slovenija s telovadcem Tomažem Slovence spodbujal k rekreaciji. Za njegovo delo mu je MOK pod pokroviteljstvom predsednika Juana Antonia Samarancha posmrtno podelil najvišje priznanje MOK-a na področju športne rekreacije. Bil je tudi Bloudkov nagrajenec. Umrl je 12. oktobra 1993.

Leta 1941 se je rodil angleški nogometaš Geoff Hurst. Je edini igralec, ki mu je uspelo doseči hat-trick v finalu svetovnega prvenstva. Leta 1966 sta se na SP-ju v Angliji srečali domača reprezentanca in Nemčija. Na stadionu Wembley se je tekma končala z 2:2. V podaljšku je Hurst dosegel enega izmed najspornejših zadetkov v zgodovini nogometa. Z desne strani je zadel prečko, žoga se je odbila z golove črte, potem pa jo je Wolfgang Webber izbil v kot. Glavni sodnik ni bil prepričan, ali je žoga prečkala golovo črto. Stranski sodnik Tofik Bahramov je odločil, da je žoga prešla črto. Angleži so slavili s 4:2, to je bil njihov edini naslov.

Leta 1941 so ZDA in Britanija Japonski dan po njenem napadu na Pearl Harbor napovedale vojno.

Leta 1966 je 28 držav podpisalo sporazum o mednarodni prepovedi uporabe jedrskega orožja v vesolju.

Leta 1974 so se Grki z glasovanjem odločili, da postane Grčija republika. Monarhija, ki je obstajala od leta 1932, je bila tako odpravljena. Z ustavo iz leta 1975 je Grčija postala demokratična in parlamentarna predsedniška republika. Predsednika države izbirajo za dobo petih let.

Leta 1979 so slovenski alpski smučarji na veleslalomski tekmi v Val d’Iseru poskrbeli za izjemen uspeh. Bojan Križaj je bil drugi, Boris Strel četrti in Jože Kuralt peti. Zmagal je Šved Ingemar Stenmark, ki je Križaja premagal za 51 stotink.

Leta 1978 je v Jeruzalemu zaradi raka umrla izraelska političarka Golda Meir.

Leta 1991 so Romuni na referendumu sprejeli prvo pokomunistično ustavo.

Leta 1991 je nemški nogometaš Lothar Matthäus postal prvi igralec, ki je bil razglašen za “svetovnega nogometaša leta”. Kapetana nemške reprezentance na svetovnem prvenstvu v Italiji leta 1990 so izbrali reprezentančni trenerji.

Leta 1998 je bilo v Alžiriji v pokolu, ki so ga izvedle oborožene skupine, ubitih 81 ljudi.

Leta 1998 je smučarska tekačica Andreja Mali na uvodni šprinterski tekmi v Milanu zasedla 2. mesto. Zaostala je samo za Norvežanko Anito Moen.

Leta 2001 je v Sarajevu v 47. letu starosti po dolgotrajni bolezni umrl legendarni košarkar Mirza Delibašić.

Leta 2001 se je na moškem superveleslalomu za svetovni pokal v Val d’Iseru huje poškodoval Silvano Beltrametti. Mladega Švicarja je v spodnjem delu proge odneslo iz idealne smeri, ob robu proge pa se ni mogel ustaviti in je z veliko hitrostjo zapeljal v zaščitno mrežo. Silvano je ostal hrom od sedmega vretenca navzdol. Po njem so poimenovali tudi progo v Lenzerheidu. Tekmo je dobil Avstrijec Stephan Eberharter.

Leta 2004 so na odru nočnega kluba v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio ubili nekdanjega člana skupine Pantera, kitarista Darrella Abbotta.

Leta 2012 je Jakov Fak v Hochfilznu z izjemnim tekom v finišu zmagal na zasledovalni tekmi biatloncev.


Prispevek ti je všeč? Potem ga deli s svojimi prijatelji!

Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja