5. avgust: Slovo slikarja Antona Ažbeta in velikega plemiškega igralca


je umrl britanski filmski igralec in oskarjevec sir Alec Guinness.

2. aprila 1914 rojeni britanski igralec je nominacije za oskarja prejel kar v štirih različnih kategorijah. Leta 1957 je za vlogo v filmu Most na reki Kwai prejel oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi, že naslednje leto je bil nominiran za oskarja za najboljši prirejeni scenarij (Guinneses je priredil roman The Horse’s Mouth (Konjeva usta) Joyca Caryja), leta 1977 je bil nominiran za najboljšega stranskega igralca (prinesla mu jo je interpretacija Obi-Wana Kenobija v Vojni zvezd). Leta 1980 pa je dobil tudi častnega oskarja za življenjsko delo.

Svojo zadnjo vlogo je Guinness oblikoval leta 1996, ko je nastopil v televizijskem filmu Eskimo Day. Dve leti prej pa je postal nosilec visokega britanskega priznanja Order of the Companions of Honour, ki ga je leta 1917 ustanovil kralj Jurij V., namenjeno pa je osebam z izjemnimi dosežki na področju umetnosti, znanosti, politike, gospodarstva in religije. Že leta 1955 je bil Guinness povzdignjen v viteza.

1500 se je rodil pomemben italijanski slikar Paris Bordone. Bil je Tizianov učenec, kar je močno vplivalo na njegovo delo. Strokovnjaki njegove podobe uvrščajo v obdobje manierizma.

1811 se je v Metzu rodil francoski skladatelj Charles Louis Ambroise Thomas. Napisal je veliko oper, med katerimi sta se ohranili Mignon in Hamlet, pisal je tudi komorno glasbo. Umrl je 12. februarja 1896 v Parizu.

1844 se je rodil ruski slikar Ilja Jefimovič Repin. Ustvaril je številne zelo domiselne figuralne kompozicije z barvitimi in širokimi potezami. Ena njegovih najznamenitejših podob je Zaporožci pišejo pismo turškemu sultanu.

1850 se je v Normandiji rodil francoski pisatelj Henry-Réne-Albert-Guy de Maupassant.

1877 se je rodil kanadski slikar Thomas John Thomson.

1889 se je rodil ameriški pesnik Conrad Potter Aiken.

1890 se je rodil avstrijski dirigent Erich Kleiber.

1946 se je rodil ameriški skladatelj Jimmy Webb.

1905 je umrl slovenski slikar Anton Ažbe.

1906 se je rodil ameriški filmski režiser, scenarist, producent in igralec John Huston, umrl pa je leta 1987. Režiral je filme: Malteški sokol, Afriška kraljica, Noč iguane.

1923 je umrl hrvaški jezikoslovec Vatroslav Jagić.

1940 se je rodil slovenski dramatik, pisatelj, publicist in politik Tone Partljič.

1984 je v Ženevi umrl angleški igralec Richard Walter Jenkins Burton. Proslavil se je s filmi Tunika, Ozri se v gnevu, Kleopatra, Vohun, Kdo se boji Vigrinie Woolf, Ukročena trmoglavka in številnimi drugimi. Dvakrat je bil poročen z Elizabeth Taylor. Rodil se je 10. novembra 1925.


Prispevek ti je všeč? Potem ga deli s svojimi prijatelji!

Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen.