16. september: Rojstni dan Mickeya Rourka


epa01644954 US actor Mickey Rourke arrives on the red carpet for the 81st Academy Awards at the Kodak Theatre in Hollywood, California, USA, 22 February 2009. The Academy Awards honor excellence in cinema. EPA/ANDREW GOMBERT

Leta 1952 se je rodil ameriški filmski igralec Mickey Rourke, s pravim imenom Philip Andre Rourke mlajši.
Zaslovel je v 80. letih, mnogi so si ga najbolj zapomnili po vlogi v erotični drami Devet tednov in pol, v kateri je zaigral s Kim Basinger. Leta 1991 pa se je Rourke, ki je v mladosti treniral boks, odločil za slovo od igralskega poklica in postal poklicni boksar. V filmih se je dolga leta pojavljal samo v manjših vlogah.
Leta 2005 se je Rourke vrnil med hollywoodsko elito z vlogo v Mestu greha, vnovični preboj pa je dosegel z vlogo v Rokoborcu, v katerem je upodobil ostarelega rokoborca, ki ga pestijo zdravstvene in psihološke težave. Vloga mu je prinesla zlati globus in nominacijo za oskarja.
1878 je umrl srbski romantični lirik Djura Jakšić.
1886 se je rodil francoski kipar, slikar in pesnik Jean Arp.
1887 se je rodila francoska dirigentka Nadia Juliette Boulanger.
1891 se je v Lackovi vasi bližini Žalca rodil slovenski pripovednik Janko Kač. Najboljši deli Janka Kača sta romana Grunt in Na novinah.
1914 je umrl slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec Jožef Schwegel.
1924 se je rodila ameriška filmska igralka Lauren Bacall, s pravim imenom Betty Joan Perske.
1925 se je rodil ameriški blues kitarist B. B. King, s pravim imenom Riley B. King.
1952 je umrl eden najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev novejšega časa Fran Ramovš. Njegova najtehtnejša dela so Kratka zgodovina slovenskega jezika, Konzonantizem in Dialekti.
1977 je v Parizu umrla grško-ameriška sopranistka Maria Callas, s pravim imenom Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos.
Rodila se je 3. decembra leta 1923 v New Yorku grškim staršem. S trinajstimi leti se je z materjo odpravila v Atene. Leto kasneje se je začela ukvarjati s petjem, s šestnajstimi leti se je vpisala na konservatorij. Učila se je zelo hitro in disciplinirano. Pri enaindvajsetih je debitirala v operi Tosca. Nastopila je na vseh pomembnih opernih deskah po svetu in dosegala izjemne uspehe. Slavili so jo kot najboljšo sodobno dramsko in koloraturno sopranistko. Imela je izbrušeno tehniko in neverjetno izrazno moč. Spoznala je enega najbogatejših ljudi na svetu Aristotla Onassisa; ko je bila z njim, je prenehala peti. Ves čas je upala, da se bo z njim tudi poročila, vendar je razočarana iz časopisov izvedela, da se je poročil z Jackie Kennedy.


Prispevek ti je všeč? Potem ga deli s svojimi prijatelji!

Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja