11. oktober: Rodila se je ameriška igralka Joan Cusack


Leta 1962 se je v New Yorku rodila ameriška igralka in komedijantka Joan Cusack.

Cusackova izvira iz igralske družine – njen oče je igralec in režiser Richard (bolj znan pod vzdevkom Dick) Cusack, njen brat pa hollywoodski zvezdnik John Cusack, s katerim sta se skupaj pojavila v osmih filmih. Ima še brata Billa ter sestri Susie in Ann – vsi so, tako kot Joan in John, igralci.

Najopaznejši vlogi Cusackove sta bili v filmih Delovno dekle iz leta 1988 Je ali ni? iz leta 1997, za obe je bila tudi nominirana za oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo.

1575 je v Ljubljani izšel Dalmatinov prevod Jezusa Siraha.

1807 je v Celovcu umrl kanonik in škofov svetovalec Jurij Japelj, ki je začel izdajati nov prevod Svetega pisma, dokončali pa so ga njegovi sodelavci. Tedanji knjižni jezik je pod njegovim vplivom dobival vedno bolj gorenjske poteze.

1885 se je rodil francoski književnik Francois Charles Mauriac. Prvi zbirki Sklenejene roke so sledili romani Otrok v verigah, Meso in kri, Poljub gobavca, Ognjena reka, Postal je slave po vsem svetu. Mauriac je leta 1952 prejel Nobelovo nagrado. Bil je tudi odličen novinar in esejist, pisal je študije iz verske zgodovine in pesmi, ki so včasih dozorevale leta. Med drugo svetovno vojno je sodeloval pri odporniškem gibanju in s psevdonimom Forez objavil Črni zvezek. Umrl je leta 1970.

1895 se je rodil hrvaški skladatelj in dirigent Jakov Gotovac. Njegovo najbolj znano delo je opera Ero z onega sveta. Umrl je leta 1982.

1896 je umrl avstrijski skladatelj Anton Bruckner. Rodil se je 4. 9. 1824. Dolgo je poučeval, postal je orglavec v Linzu. Glasbi se je najprej posvečal kot samouk, nato je študiral na Dunaju. Med 11 simfonijami je najbolj znana 3., posvečena Wagnerju. Pisal je maše, psalme in motete.

1918 se je rodil koreograf Jerome Robbins.

1919 se je rodil džezovski bobnar Art Blakey.

1925 se je rodil romanopisec Elmore Leonard.

1958 je umrl francoski slikar Maurice de Vlaminck.

1963 je umrl francoski pisatelj in filmski režiser Jean Maurice Eugene Clement Cocteau.

1963 je umrla Edit Piaf, s pravim imenom Edith Giovanna Gassion, pogosto imenovana tudi pariški slavček. Rojena je bila 1915. Svojo bogato glasbeno kariero je končala kot ulična pevka. Francoska pevka je pela s prepoznavnim in značilnim hripavim in čustvenim glasom. Od svojega 15. leta je pela po ulicah. Tu je dobila umetniško ime Piaf – slavček. Okoli 1930 je začela peti po nočnih klubih. Nastopala je v gledališčih in filmih. Njena najbolj znana pesem je “La vie en rose”.

1966 se je rodil ameriški igralec Luke Perry, najbolj znan po vlogi v nanizanki Beverly Hills.

1965 je umrla ameriška fotografinja Dorothea Lange.

1975 so prvič predvajali oddajo Saturday Night Live, prvi gost je bil George Carlin.

1999 so začeli snemati film Gospodar prstanov.


Prispevek ti je všeč? Potem ga deli s svojimi prijatelji!

Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja