17. september: Rojstni dan Olimpijine košarkarske legende


Na današnji dan leta 1960 se je rodil nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije in slovenske reprezentance Dušan Hauptman.
Vso igralsko kariero je preživel v Tivoliju, kjer je bil glavni ljubljenec občinstva. Imel je mehko roko, nepozabne so bile njegove trojke, s katerimi je nasprotnike spravljal v obup, dvorano Tivoli pa v delirij.
Imel je eno najpomembnejših vlog pri dveh velikih uspehih zmajev v devetdesetih letih. Leta 1994 je takratna Smelt Olimpija po zmagi nad Taugresom osvojila Evropski pokal. Leta 1997 se je uvrstila na sklepni turnir četverice v Rimu in košarkarsko Evroligo končala na 3. mestu.


Leta 1179 je umrla nemška opatinja, ustanoviteljica samostana Rupertsberg, pisateljica in skladateljica Hildegard von Bingen.
Leta 1677 se je rodil angleški fiziolog, fizik, kemik in izumitelj Stephen Hales.
Leta 1787 so se Združene države Amerike iz neustrezne konfederalne ureditve s federalno pogodbo – ustavo – opredelile za federativno ureditev.
Leta 1826 se je rodil Georg Friedrich Bernhard Riemann, ki je s svojim delom odprl nove smeri razvoja matematike ter njene uporabe v fiziki in mehaniki. Umrl je 20. julija 1866.
Leta 1837 se je rodil znani avstrijski alpinist Johannes Frischauf. Velike zasluge si je pridobil predvsem kot planinski organizator in opisovalec slovenskih gora.
Leta 1854 se je rodil ameriški inženir in industrialec David Dunbar Buick.
Leta 1857 se je rodil ruski fizik, matematik, letalski in raketni konstruktor Konstantin Edvardovič Ciolkovski, ki je s svojimi teorijami in odkritji postavil osnove vesoljarstvu.
Leta 1918 sta po tridnevni ofenzivi v prvi svetovni vojni Prva in Druga srbska armada s pomočjo 2. francoske ofenzive prebili solunsko fronto oziroma bolgarsko obrambo.
Leta 1939 so sovjetske čete na široki fronti prestopile poljsko mejo.
Leta 1940 je Adolf Hitler preložil začetek operacije Seeloewe (Morski lev).
Leta 1941 so britanske in sovjetske enote zasedle Teheran.
Leta 1943 je bila ustanovljena začasna posvetovalna skupščina Alžirije.
Leta 1944 se je rodil slovenski pevec zabavne in narodnozabavne glasbe Alfi Nipič. Domača glasbena legenda se je najprej ukvarjal s popularno zabavno glasbo, nato pa je postal pevec Ansambla bratov Avsenik.
Leta 1944 se je rodil južnotirolski alpinist Reinhold Messner, prvi, ki je osvojil vse osemtisočake, na Mount Everest pa je prvi priplezal brez kisikove jeklenke.
Leta 1944 se je pri Arnheimu v Holandiji z vpadom britanskih padalcev začela operacija Market-Garden. Njen namen je bil vzpostavitev obrambe na reki Ren in izogibanje nemške obrambne črte.
Leta 1945 se je rodil nekdanji košarkar in eden najboljših trenerjev v zgodovini Lige NBA Phil Jackson.
Leta 1945 je bil podpisan prvi uradni akt, ki se je nanašal na iskanje pogrešanih ljudi oziroma ljudi, ki so bili zaradi vojne preseljeni. Obrazce D. P. so tiskali v milijonski nakladi.
Leta 1946 je umrl angleški matematik, fizik in astronom sir James Hopwood Jeans.
Leta 1958 se je v Grosupljem rodil politik Janez Janša.
Leta 1960 se je rodil britanski dirkač formule ena Damon Hill. Največji uspeh je doživel leta 1996, ko je postal svetovni prvak. Vozil je za ekipo Williams.
Leta 1961 so obesili nekdanjega turškega predsednika vlade Adnana Menderesa, ki ga je strmoglavila vojaška hunta generala Džemala Gursela.
Leta 1963 je umrl nemški filozof, psiholog in pedagog Eduard Spranger.
Leta 1970 je umrl slovenski pisatelj France Bevk. Rodil se je leta 1890.
Leta 1980 je umrl 44. in 45. predsednik Nikaragve Anastasio Somoza Debayle. Rodil se je 5. decembra 1925.
Leta 1988 so se v Seulu začele 24. poletne olimpijske igre. Nastopalo je 8.391 športnikov in športnic iz 159 držav.
Leta 1991 se je na spletu prvič pojavil operacijski sistem Linux, ki je Unixu podoben prosti operacijski sistem.
Leta 1994 je v Croydonu pri Londonu umrl britanski filozof avstrijskih korenin Karl Raimund Popper, vodilni kritik dunajskega pozitivizma s stališča kritičnega racionalizma.
Leta 2005 so slovenski košarkarji v 2. krogu skupine C na evropskem prvenstvu v Beogradu z vrhunsko predstavo nadigrali Grke (68:56).
Leta 2011 je 17-letni Slovenec Dylan Tidd v Piranu postal evropski mladinski prvak v jadralskem razredu Musto Performance Skiff.
Leta 2012 je kolesar Matej Mohorič na svetovnem prvenstvu v Valkenburgu v kronometru po odličnem finišu osvojil srebrno medaljo med mladinci.
Leta 2013 sta vrhunska atleta Marija in Matija Šestak postala starša. Rodila se jima je hčerka Tara.


Prispevek ti je všeč? Potem ga deli s svojimi prijatelji!

Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja