17. oktober: Danes praznuje Eminem


Leta 1972 se je v St. Josephu v ameriški zvezni državi Misuri rodil Marshall Bruce Mathers III., danes bolj znan kot raper Eminem.

Raper, znan tudi pod vzdevkom Slim Shady, je oskarjevec za glasbo, dobitnik grammyja, glasbeni producent in igralec. Eminem je eden najbolje prodajanih glasbenikov z začetka novega tisočletja in eden najbolje prodajanih raperjev vseh časov, doslej je prodal več kot 70 milijonov albumov po vsem svetu.

Eminema je odkril raper in producent Dr. Dre, ki je, ko je prvič slišal Eminemov demoposnetek, mislil, da gre za temnopoltega izvajalca. A se je motil, to je bil svetlolasi Marshall iz Detroita. Kmalu je Eminem podpisal pogodbo z Drejevo založbo Aftermath Entertainment, drugo pa je – zgodovina.

1714 je v Gorici umrl slovenski baročni pridigar Janez Svetokriški, ki je izdal pet debelih zvezkov svojih pridig z naslovom Sveti priročnik.

1849 je v Parizu umrl znameniti poljski skladatelj in pianist Frederic Francois Chopin, s pravim imenom Fryderyk Franciszek Chopin, ki je slovel po svojih romantičnih skladbah s pridihom poljske ljudske glasbe.

1898 se je rodil nizozemski pisatelj Simon Vestdijk.

1900 se je rodila ameriška igralka Jean Arthur.

1901 je umrl slovenski pisatelj Jakob Alešovec.

1902 se je rodila ameriška igralka Irene Ryan.

1903 se je rodil ameriški pisatelj Nathanael West.

1910 je umrla ameriška pesnica in aktivistka Julia Ward Howe.

1912 se je rodil slovenski pisatelj Ferdo Godina, ki je v svojih romanih in novelah opisoval preproste ljudi in pokrajino rodnega Prekmurja.

1914 se je rodil ameriški risar stripov Jerry Siegel.

1915 se je rodil ameriški dramski pisatelj Arthur Miller. V svojih delih Vsi moji sinovi in Smrt trgovskega potnika se je loteval kritike meščanske družbe.

1918 se je rodila ameriška igralka Margarita Carmen Cansino, bolj znana kot Rita Hayworth.

1920 se je rodil ameriški igralec Montgomery Clift.

1920 je umrl ameriški novinar, pesnik in revolucionar John Reed, ki je s svojimi deli osvetlil dogodke med oktobrsko revolucijo.

1967 so si gledalci v gledališču Anspacher Theater na Broadwayu ogledali muzikal Lasje (Hair).

1973 je umrla avstrijska pesnica in pisateljica Ingeborg Bachmann.

1991 je umrl ameriški pevec in televizijski igralec Tennessee Ernie Ford.


Prispevek ti je všeč? Potem ga deli s svojimi prijatelji!

Stripko

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja